Kompostowanie nie tylko dla ogrodu - Go Green

eMKaZetowski
-
Blog
Kompostowanie nie tylko dla ogrodu - Go Green

#GoGreen: Kompostowanie nie tylko dla ogrodu

Kompostowanie to sposób na pozbycie się odpadów organicznych. Zamiast je wyrzucać do śmietnika, możesz sprawić, że zamienią się w doskonały, naturalny środek użyźniający glebę w Twoim ogrodzie.

Z tego artykułu dowiesz się między innymi:

· Czym jest kompostowanie?

· Jak kompostować?

· Czego potrzebujesz, aby rozpocząć kompostowanie?

Kompostowanie – co to takiego?

Zacznijmy od omówienia, czym jest kompostowanie. Jest ono często nazywane organiczną formą recyklingu. To naturalna metoda zagospodarowania odpadów, które powstają w ogrodzie lub kuchni. Rozkład materii organicznej zapewniają między innymi grzyby, nicienie lub bakterie tlenowe. Zapewnienie odpowiednich warunków sprawia, że rozkładające się odpady wytwarzają dwutlenek węgla i związki amonowe przyswajalne przez rośliny. Kompostownik jest więc zatem idealnym dodatkiem do gleby, który pozwala na podniesienie jej właściwości. To z kolei przyczynia się do poprawienia wyglądu i kondycji uprawianych roślin. Kompost jest używany w ogrodnictwie i rolnictwie. Chroni także rośliny przed chorobami, które mogą dopaść mniej odporne jednostki.

Przy okazji zachęcamy do lektury naszego poradnika na temat segregacji śmieci. Jest dostępny << tutaj >>.

Sprawdź naszą ofertę: domy na sprzedaż – Piła i okolice

Proces kompostowania – na czym polega?

Kompostowanie jest najlepszym sposobem na uzyskanie nawozu, który uwaga, jest całkowicie darmowy. Zwłaszcza, że według statystyk, mniej więcej 70 procent naszych odpadów to materiały biodegradowalne. Jeśli więc masz ogródek lub działkę rekreacyjną, wykorzystaj je do stworzenia organicznego nawozu. Może być stosowany nie tylko w przypadku roślin uprawnych, ale także dekoracyjnych. Składowanie kompostu trwa wiele miesięcy, ale proces przetwarzania odpadów ma miejsce wtedy, gdy na zewnątrz panuje dodatnia temperatura powietrza. Co ważne, miejsce na kompostownik powinno być odsłonięte od wiatru i odpowiednio zacienione. Tę kwestię można jednak rozwiązać stosując właściwe skrzynie, o czym piszemy dalej. Warto, aby kompostownik składować na nieco podwyższonym terenie. Wystarczy kilka centymetrów. Pozwoli to na swobodne spływanie wody opadowej, która nie powinna zalegać w miejscu kompostowania. Doświadczeni ogrodnicy zwracają także uwagę na obecność krzewów lub drzew, które mogą wydzielać zapachy ograniczające ten, który powstaje podczas kompostowania. Nie jest on jednak bardzo uciążliwy i nawet przebywanie w bezpośrednim sąsiedztwie nie jest uciążliwe.

Przetworzenie resztek organicznych trwa około 11 miesięcy. Warunkiem jest odpowiednie zbilansowanie rodzaju odpadów, a także dobrze ułożona pryzma. Najszybciej kompost dojrzewa latem, gdy temperatura jest wysoka. Wtedy może być gotowy po nawet kilku miesiącach. Jeśli zaczniesz w kwietniu, już we wrześniu możesz cieszyć się naturalnym nawozem z recyklingu. Warunkiem są odpowiednio wysokie temperatury. Proces możesz przyspieszyć poprzez mieszanie kompostu minimum dwa razy w ciągu roku. Dodatkowo, przesypywanie warstw i dodawanie dojrzałego kompostu pozwala szybciej dojrzeć gromadzonym odpadkom. Dostępne są także różne preparaty, które mogą przyspieszyć działanie natury.

Sprawdź naszą ofertę: domy na sprzedaż – Piła i okolice

Jak rozpocząć kompostowanie?

Rozpocząć kompostowanie możesz w każdej chwili. Potrzebujesz wyznaczyć odpowiednie miejsce na działce lub w ogródku. Jeśli to jest już ustalone, możesz przejść do dalszego etapu przygotowań. Do kompostowania możesz użyć gotowego kompostownika wykonanego ze tworzywa sztucznego. Ma określoną pojemność, która może sięgać nawet powyżej 1000 litrów. Takie pojemniki nie tylko dobrze wyglądają, ale są także funkcjonalne. Gwarantują wentylację, ale jednocześnie zabezpieczają przez podmuchami wiatru. To jedno z lepszych rozwiązań, bo pozwala przetwarzać kompost przy zachowaniu porządku w ogrodzie. Skrzynię możesz przygotować również sam, wykorzystując w tym celu zaimpregnowane wcześniej deski. Wykonanie takiego kompostownika nie jest trudne i zajmie zaledwie kilka godzin. Jeśli dysponujesz odpowiednim materiałem, możesz przygotować pojemnik bez dodatkowych kosztów.

Możesz także stworzyć kompostownik w pryzmie. W tym celu ułóż pierwszą warstwę z połamanych gałęzi o grubości do 5 centymetrów. To zapewni wentylację, która jest niezbędna w całym procesie. Następnie usyp warstwę materiału, który pochłonie wodę. Może to być torf, słoma lub stary kompost. Następnie możesz już układać odpady biodegradowalne, przekładające je ziemią ogrodową, gliną lub iłem. Po osiągnięciu około 120 centymetrów wysokości, kupkę powinieneś przykryć ziemią lub słomą. Pryzmę powinieneś podlewać wodą i co jakiś czas przerzucać.

Do kompostownika możesz wrzucać między innymi resztki owoców i warzyw, trawę, liście, chwasty, fusy, skorupki jajek, drobne gałązki, ziemię z doniczek, a także wiele innych materiałów organicznych, które mogą ulec rozkładowi. Mogą to być także niezadrukowane arkusze papieru, w tym np. serwetki lub tektura. Nie powinieneś wrzucać do kompostownika odpadów mięsnych czy chorych elementów roślin.

Sprawdź naszą ofertę: działka Piła i okolice

eMKaZetowski
-
Blog
Szanujemy Twoją prywatność!
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Zarządzaj plikami cookies".
Zobacz więcej